De riviermonding van de Gironde, Hare Majesteit de riviermonding

Het estuarium van de Gironde is met een oppervlak van 600 km² de grootste riviermonding van Europa en bovendien de best beschermde. Ontstaan uit de samenvloeiing van de rivieren de Garonne en de Dordogne, strekt deze riviermonding zich uit tussen eilanden en moerassen en loopt langs de prestigieuze wijngebieden van de Médoc en de wijngaarden in de Gironde. De hele riviermonding draagt de stempel van de beroemde architect uit de 15e eeuw, Vauban, waarvan het talent te bewonderen is in het bouwwerk van de citadel van Blaye, van Port Pâté en van Fort Médoc, waaraan hij werkte om Bordeaux van invasies vanaf zee te beschermen. Deze 3 bezienswaardigheiden zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO met de titel “Verrou Vauban” (“Grendel van Vauban”).

“L’Estuaire” of de riviermonding van de Gironde, is een beschermd natuurgebied en bovendien een populaire plek vanwege de vele trekvissen (alosa, lamprei, steur, paling, glasaal en witte garnaal) en de wijnbouw.

Er zijn meerdere keren per dag veerboten tussen de twee oevers van de riviermonding, ze vertrekken meerdere keren per dag en varen tussen Royan-Le Verdon en Blaye-Lamarque.

Prachtig schouwspel in het estuarium, kom het bewonderen tijdens eb, vloedbranding (april/september), een hoge en lange golf, de Mascaret. Deze golf stroomt met bijna 30 km/u terug het land in. De vloedgolf biedt veel vermaak voor nachtsurfers en toeschouwers die zich in groot aantal verzamelen bij de haventjes in Vayres en Saint-Pardon, langs de Dordogne.

Op loopafstand van Camping de l'Estuaire **** kunt u genieten van deze indrukwekkende waterstroom waarvan de flora en fauna tot het beschermde erfgoed behoort !